ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ
15.12.2010

У оквиру Пројекта подршке општинама ИПА 2007, у Београду је одржано свечано потписивање Меморандума о разумевању са 26 градова и општина одабраних на основу Отвореног позива општинама, за техничку подршку изради акционих и секторских планова развоја. Свечаном потписивању Меморандума о разумевању присуствовао је у име председника Игора Новаковица, Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула. Општина Палилула изабрана за техничку подршку Пројекта МСП ИПА 2007 - за израду акционих планова развоја.

У оквиру Компоненте 1 Пројекта МСП ИПА 2007, Општинско планирање, а на основу претходно расписаног Отвореног позива општинама, одабрано је 15 локалних самоуправа за развој секторских планова и 12 локалних самоуправа којима ће бити пружена подршка у развоју акционих планова. За подршку изради Акционих планова и развоју концепата пројеката, а на основу усвојених Стратегија локалног одрживог развоја одабрано је 12 градова/општина, и то: Кањижа, Кула, Коцељева,Топола, Параћин, Рашка, Бојник, Власотинце, Трговиште, градска општина Палилула Ниш, и градови Ужице и Нови Пазар, док је за подршку изради секторских планова одабрано 15 градова/општина, и то градови Ниш, Ваљево, Крагујевац, Ужице, Пожаревац, те општине Ивањица, Ражањ, Димитровград, Сокобања, Барајево, Нова Варош, Пријепоље, Стара Пазова, Оџаци, Житиште.

Област подршке Пројекта МСП ИПА 2007 у изради локалних градских/општинских планова се огледа кроз израду регионалног и локалног плана руралног развоја, локалних енергетских планова, планова за развој саобраћаја, становања, за управљање животном средином, планова за управљање отпадом, као и изради планова за развој малих и средњих предузећа Општи циљ пројектне компоненте Општинско планирање јесте фокусирање на помоћ општинама у спровођењу Локалних стратегија одрживог развоја (СЛОР), које представљају стратешке планове градова/општина у постављању основних смерница развоја општина. СЛОР је важна карика у националном ланцу алата за планирање, повезујући националне стратегије и секторске планове са задацима и активностима локалне самоуправе, узимајући у обзир свакодневни живот, обавезе и потребе грађана. Пројекат подршке општинама МСП ИПА 2007 финансира Европска унија, а спроводи конзорцијум који предводи немачко Друштво за техничку сарадњу (ГТЗ). МСП ИПА 2007 пружа подршку општинама кроз четири компоненте пројекта од којих су прве две компоненте усредсређене на општинско планариње и управљање финансијама. Пројекат блиско сарађује са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), Министарством за државну управу и локалну самоуправу и локалним самоуправама у Србији.